Detox Baby

Joskus on hyvä luopua. Joskus on pakko luopua. Joskus on hyvä eristää itsensä joiltain asioilta tai jopa ihmisiltä. Joskus taas tulee tilanteita, jolloin on pakko kääntää selkänsä ja vaihtaa suuntaa, joskus taas on parempi jäädä. Elämässä ei mikään päivä ole toisensa kaltainen – jokainen päivä on aina uusi ja uusia mahdollisuuksia täynnä.

Sitä saattaa tulla miettineeksi tarkoituksia, omia oivalluksia ja valintoja, mutta harvemmin tulee miettineeksi, että elämässä on myös paljon sellaisia asioita ja ihmisiä, joita ilman olisi kevyempi olla. Joku myrkyttää, joku syö energiat, toinen ahdistaa ja kolmas kuluttaa kehoa luomalla lukkoja ja tukkeumia. Sama on elintapojemme kanssa.

”Joskus ne pölyt on pyyhittävä
ja pyykitkin pestävä,
muuten syntyy kaaos”

Ihan niinkuin koti ja elinympäristömme tapoineen ja tottumuksineen tarvitsee välillä siivousta, tarvitsee kehokin sitä. Joskus ne pölyt on pyyhittävä ja pyykitkin pestävä, muuten syntyy kaaos. Joitain vuosia olen jo siivonnut sisimpääni muutenkin kuin vain henkisellä tasolla. Joogassa on paljon erilaisia asanoita joilla voi ruoansulatusta kiihdyttää ja elimistöään puhdistaa, mutta myös detoxaamalla saa puhdistusta aikaan. Olen pyrkinyt detoxaamaan 2 kertaa vuodessa. Nyt pääsi käymään niin, että unohdin koko asian kaiken muun mieltä hallitsevien asioiden vuoksi, surunkin, mutta onneksi ihan kaaokseen asti ei tarvinnut mennä. Puhuin jo aiemmissa blogeissani vatsaoireistani sekä kroppani kiputiloista, joita alkuvuosi sai aikaan. Olotilani on sittemmin keveytynyt erilaisten hoitojen ja liikunnan avulla, mutta jotain keinoja tunsin yhä puuttuvan. Sitten muistin! Jokaisen puhdistuskerran jälkeenhän olen ollut täynnä uutta energiaa ja hyvää oloa. Suoliston puhdistus jotenkin niin kuin nollaa koko tarinan ja antaa mahdollisuuden luoda uutta. Detoxaaminen on myös helppoa. En ole koskaan joutunyt puhdistumistani jättämään kesken tai edes harmitellut siitä aiheutuvia välttämättömiä uhrauksia.

Uhrauksista puhuttaessa tulee tietenkin ensin mieleen herkut. Ja juhliminen ja kuohuva. Olen harmikseni kerran joutunut valitettavaan tilanteeseen, jossa olen ollut pakon edessä detoxaamaan yhden ihmissuhteenkin, mutta nyt en keskity siihen elämän osa-alueeseen, vaikka se suuri uhraus olikin. Sitäpaitsi siitä ei jäänyt mitään hyvää käteen, saatikka sitten mitään kerrottavaa. Päinvastoin. En ole iloinen joutuessani hyvästelemään ikuisesti ketään, oli lähtö sitten minkälainen tahansa.

Kerron mieluummin siis kehostani, sillä oppiminen oman kehon hallintaan ja sen lähettämien viestien lukemiseen, on ollut yksi suuremmoisista matkoistani.

Olen testannut muutamia eri valmistajien tuotteita erilaisissa muodoissa, kokeillut kaikenlaista kapseleista teehen, mutta yhä uudelleen palaan Methodranen detox yrttisekoitusliemeen. Sen seos koostuu latva-artisokasta ja koivusta, jotka tukevat maksan toimintaa, voikukkaa, vihreää teetä, jotka puolestaan tehostaa munuaisten toimintaa, tamarindi edistää suolen toimintaa ja fenkoli tukee sitä. Keto-orvokki puhdistaa ihoa (kiva lisä) ja jodi edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja ihon pysymistä myös normaalina. Näin kävin sitten ostamassa jälleen tämän 20 päiväksi riittävän uutteen, jonka sekoitan litraan vettä ja juon sitä pitkin päivää. Sen helpompaa ja vaivattomampaa ei puhdistaminen voi olla. Tuleehan sitä muutenkin juotua.

Mitä detox sitten on? Detox eli puhdistuminen on vanha ja hyvä keino puhdistaa elimistö haitallisista kemikaaleista, lisäaineista ja kuona-aineista, joita elimistöön kerääntyy normaalissa elämän temmellyksessä. Aiemmin olen jo blogeissani korostanutkin suoliston hyvinvointia koko terveyden tukipilarina, joten on varmaan sanomattakin selvää, mitä hyötyä sen puhdistamisestakin on. Detox on länsimaissa noussut pinnalle yhtenä mahdollisena terveydenhoitomenetelmänä sairauksien ehkäisijänä, mutta jo pitkälle historiaan katsottuna se löytyy eri kulttuurien terveysopeista kuten kiinalaisessa lääketieteessä sekä ayurvedassa, joissa ihmiskuva on kokonaisvaltainen. Myös Amerikan alkuperäiskansojen terveydenhoitofilosofia tunnusti detoxin vaikutukset.

Historian havinassa kehon ja mielen tarpeiden tasapainon lisäksi on puhdistautuminen ollut hoitotieteellisesti katsottuna tärkeä osa. Elimistömme alkaa keväällä valmistautumaan uuteen vuodenaikaan pyrkimällä vapauttamaan kehon kertyneistä kuona-aineista ja myrkyistä. Kevät on kaikenkaikkiaan uudistumisen aikaa. Siitäkin olen jo kirjoittanut.

Puhdistautumisprosessia tuetaan tietyillä ruoka-aineilla. Näiden ruoka-aineiden uskotaan edistävän kehon hyvinvointia ja myrkkyjen poistumista. Mainittakoon tässä, että detoxin tarkoitus ei ole painonpudotus, vaan kehon tukeminen ja vastustuskyvyn ylläpitäminen, jotka nostavat vireystasoa ja maksimoivat elinvoimaa.

Näillä perusteilla itsekin jälleen lähdin puhdistautumisprojektiini. Väsymys, nuutuneisuus, energian vähyys, mielenkiinnottomuus, stressi, unettomuus.. Syitä on monia erilaisia, mutta yhtenä suurimpana puhdistus. Tunne, että keho ei toimi niinkuin pitäisi, suolisto oireilee, pää on jumissa ja särkee liian usein, ajatus ei kulje. Perusliikunta ja päiväunet ei tuottaneet muutosta ja sitten muistin etten ole detoxannut ainakaan vuoteen. Olin unohtanut.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan toiminta on nimenomaan keväällä huomion keskipisteenä. Maksa toimii meidän verivarastona, mutta toimintansa mukaisesti läpikuljettää myös neste- ja imukiertonsa vuoksi suuren määrän myrkkyjä suodatusominaisuutensa johdosta. Maksan päivittäiseen hellään huolehtimiseenhan riittäisi pelkästään kofeiinin, alkoholin ja tupakan välttäminen, mutta koska useat meistä kuitenkin jotain näistä tulee silloin tällöin nauttineeksi, itseni mukaanlukien, sen hellimistä voi tehostaa hyvinvointia edistävillä yrteillä teen tai smoothien muodossa.

Maksa on suurin elimemme ihon jälkeen ja sen tehtävänä on siis neutralisoida tai puhdistaa mahdolliset haitta-aineet kehostamme. Haitta-aineita siirtyy valtavia määriä päivittäin normaalien elintapojemme kautta: syöden, juoden, hengittäen tai ihoon levitettynä. Maksan puhdistautumiskyky on erilainen yksilöittäin, mutta yleisesti tiedossa on, että naisilla tämä kyky on heikompi kuin miehillä – alkoholin sietokyky haittavaikutuksineen on tästä hyvä esimerkki. Mutta samalla kun toimintakykyä häiritään erilaisilla haitta-aineilla vaikuttaa maksan toiminnan heikkeneminen myös hormoonitasapainon säätelyyn ja rasva-aineenvaihduntaan. Eli se turvotus ja painonnousu!

Totuushan on, että meistä naisista 80% kärsii jonkinlaisista hormooniepätasapainoista. On raskausaika, menopaussi, ”se aika kuukaudesta” tai joku sairaus. Hormonien osuutta koko elimistön toimintaan on vaikea eritellä, mutta niiden tiedetään kuitenkin vaikuttavan moneen kehomme elämää ylläpitävään toimintaan kuten mm. veriarvoihin, lämmönsäätelyyn, luustoon, sykkeeseen, aineenvaihduntaan jne.. Mutta on hormoneilla muitakin tehtäviä. Niillä on selkeä vaikutus myös mielentilaan, terveyden ylläpitoon ja koko olemiseen. Ja koska hormonit ovat herkkiä reagoimaan ulkoisiin myrkkyihin, joita kehomme saa päivittäin, ja epätasapainossaan aiheuttavat paljon erinäisiä oireita, on hyvä kiinnittää huomiota siihen mitä itseensä ahtaa niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.

Luultavasti helpoin tie olisi muuttaa koko elämäntyyliä, mutta koska siihen kaikki eivät kykene, siihen ei ole halua tai muuten vain ei huvita miettiä elimistönsä kokonaisvaltaista hyvinvointia (itsensä parhaaksi), on näitä erilaisia paastoja ja detoxeja kehitelty nykyaikaisiksi ja helpoiksi apukeinoiksi. Sen lisäksi, että itse tehostan puhdistautumista jollakin yrttiseoksella, pitää muistaa vedenjuonnin tärkeys: nesteyttäjänä sekä huuhtojana. Tarkkana pitää kuitenkin olla kuin porkkana. Markkinoilla on erilaisia vaihtoehtoja paljon. Joillekin mehupaasto on hyvä, toisilta se taas voi syödä viimeisetkin energiat riittämättömän energiamääränsä vuoksi. Itse suosin juurikin sen vuoksi muun kevyen ja terveellisen ruoan kanssa päivän mittään juotavaa seosta. Ihan pelkällä mehulla tai vesilitkulla en jaksaisi.

”On mullakin historiani, en mä aina ole ollut näin viisas kehoani kohtaan”

Paras tapa olisi siis elämäntyylin muuttaminen ja elimistön hellävarainen huomioiminen päivittäisissä elintavoissa. Se lisäisi parhaiten energiatasoa. Ja hyvinvointia voi boostata urheilemalla, joogaamalla tai meditoimalla. Kaikkein tärkein on kuitenkin se ravinto mitä suuhumme laitetaan. Tykkään sanonnasta: olet mitä syöt! Valitettavan usein todistan sen pitävän paikkansa ihan omilla silmilläni ympäristöäni tarkkailemalla. Ja on mullakin historiani, en mä aina ole ollut näin viisas kehoani kohtaan. Enkä tänä päivänäkään ihan aina, mutta pyrin kokoajan olemaan parempi.

Mistä sitten tietää, että on aika puhdistautua? Joitain merkkejä itsestään voi löytää ja huomioida, mutta saattaa olla paljon sellaisiakin merkkejä, joita ei osaa yhdistää johtuvaksi maksan heikentyneeksi toiminnaksi tai muuten vaan keho ei ole itselle niin tuttu, että osaisi niitä viestien sisältöä omaksi parhaakseen hyödyntää. Listaan tähän kuitenkin muutamia esimerkkejä omista signaaleistani, jotka voivat ilmetä yhdessä tai erikseen. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen meistä on yksilö ja kehomme signaalit voivat johtua monesta muustakin syystä, kuten sairauksista. Terveydenhuollon ammattilaisena koen velvollisuudekseni tuoda esiin myös tämän mahdollisuuden ja kehoittaa sitä vaihtoehtoa epäilevien hakeutumaan lääkärin puheille.

Tässä kuitenkin omat:

  • Olotila: väsymys, energian vähyys, uupumus, heikkous
  • Peilikuva: kuivuus, rasvaisuus, akne, ihottuma
  • Turvotus – neste- ja imukierto, aineenvaihdunta, hormoonitasapaino
  • Suolisto-oireet
  • Lihaskrampit, lihaskipu, nivelkipu
  • Mielentila: mindfulness, unenlaatu, hermostuneisuus, hajamielisyys
  • Makeanhimo

Pidemmittä puheitta – pian on viikko täynnä ja jatkan kaikenlaista liikkumista puhdistautumiseni tehostamiseksi. Tänään aion siivota myös kodin ja joogaillakin jossain vaiheessa. Illalla istun saunan lauteilla ja puhdistaudun lisää. Ja koska olen nyt leipätyöstäni kesälomalla, palaan blogimaailmaankin vasta joskus elokuun lopussa. Ihanaa kesää kaikille!

Love, K.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla