Mitä sulle kuuluu?

Tulin jossain kohtaa miettineeksi, että kun minulle esitetään Mitä sulle kuuluu -kysymys, niin kuinkakohan usein tulen vastanneeksi ”kiitos hyvää” ihan automaattisesti ja miettimättä sen enempää kysymyksen sisältöä tai vastauksen antamisen syvällisyyttä ja rehellisyyttäkin. Jostain kumman syystä aloin miettimään tätä hyvinkin arkipäiväistä asiaa ja tunnustan, että harvoin, liiankin harvoin, mutta toki kysyjästäkin riippuen, mietin oikeasti tarkemmin ennen kuin vastaan ja asettelen vastaukseni niin, etten kuitenkaan säikäytä vastauksellani. Sillä ainahan ei voi kuulua pelkkää hyvää – on itseasiassa hyvinkin epätodennäköistä, että meille kenellekään aina kuuluisi niin hyvää, että voisimme näinkin ison kysymyksen väistää pelkällä ”kiitos hyvää!” vastauksella. Siitä on kehittynyt vain tapa tai keino väistää puhumasta elämästään sen enempää..

Mitä mulle kuuluu?

Olen miettinyt vanhenemista. Se on kovasti mietityttänyt viime aikona. Oma jaksaminen, levon tarve, ikääntyvä keho, kuolema.. Se kaikki. Pohdin outoja, ennen kovin kaukaisiltakin tuntuvia asioita. Luopuminen vasten omaa tahtoani on ollut rankin osuus. On eri asia päättää luopua jostakin, joka ei enää palvele tai herättää negaatioita, mutta kun luopumiseen liittyy riistäminen vasten omaa tahtoa, on tilanne toisenlainen. Vanheneminen tapahtuu itse kullakin omaan tahtiimme, toki ajanmääre on sama, mutta mitä kehossamme tapahtuu, on yksilöllistä. Pienillä konsteilla saa helposti pehmennettyä iän tuomaa muutosta sekä ajassaolemisen tuntumaan mukavammalta ja tuntemaan, ettei ote kokonaan ole irronnut nuoruuden radasta. Olen tavannut monia upeita ikääntyviä ja iäkkäitä henkilöitä elämäni aikana ja tajusinkin pohtiessani omaa ikääntymistäni, että täysillä elämisen asenne on monen kohdalla osoittautunut parhaaksi elementiksi. Kyky heittäytyä ja kokeilla, nauttia vielä kun voi. Ja säteillä – oli ikä mikä tahansa.

Naura

Sanonta ”nauru pidentää ikää” on tuskin ihan tuulesta temmattu väittämä. Nauru kuvastaa ihmisessä positiivisuutta elämää kohtaan sekä tietynlaista elämänkepeyttä kantajassaan. Hymyilyllä on monia vaikutuksia, jopa sellaisia joiden vaikutusta ei itse edes kykene huomioimaan – katseen alaspainaminen tai ilmeetön tuijotus ovat ehkä luonnollisimpia keinoja välttää kontaktia tai poistua mistä tahansa keskustelusta, mutta hymyllä on täysin vastakkainen vaikutus: hymy on kunnioittava, hellä ja huomioonottava ele ja se saa muut olemaan kiinnostuneita elämästämme sekä olemassaolostamme. Hymy on kantajansa kasvoilla hyvin kaunistava tekijä. Ja koska hymyllä on vaikutuksia suoraan mielentilaamme, on hymyily aina kätevä ratkaisu oman olotilansa parantamiseksi.

Happi

Ulkoilma tekee kerrassaan hyvää – pieni happihyppely silloin tällöin saa mielen virkeäksi ja olon iloiseksi. Itselleni päivittäiset verkkaisesti kävellyt lenkit koiran kanssa tai yksin musiikit korvilla juostut lenkit antavat helpotusta orastavaan stressiin, kiireeseen tai kiukkuun. Ulkoilu toimii mitä parhaimpana terapiana – ajatus kulkee ulkoilun jälkeen selkeämmin ja kotiin tullessa punaiset, raikkaat poskipäät näyttävät peilikuvassa kivalta omaankin silmään.

Happea myös silmänympäryksille!
Happea myös silmänympäryksille!

Ja koska nykypäivänä ainainen taistelunaihe tuntuu olevan kasvojemme rypyttömyydessä, onkin ilmiselvää, että jos meillä on naururyppyjä niin kyllä meillä syntyy myös kiukkuryppyjäkin ainaisesta huonosta tuulesta. Ilosta johtuvien juonteiden alkuperä on lähtökohtaisesti kuitenkin hyväksyttävämpää. Happitipat on tämän hetken trendi – itselläni ei ole vielä käytössä sitä taivaisiin asti ylistettyä otsonoitua oliiviöljyä, mutta käytän silmänympäryksiini nyt juuri saamaani happirikasta orgaanista tuotetta, jonka bongasin itseäni iäkkäämmältä ystävältäni. Tuijotin herkeämättä hänen upeita silmänympäryksiään muun kasvojen ihon lisäksi, mutta oli pakko kysyä mikä on tämä taikatemppu, jolla silmänympäryksen ihon saa näyttämään niin sileältä ja hyvinvoivalta. Seuraavalla kahvitapaamisellamme sain lahjaksi Aloréen Eye control geelin, jonka clorofylin orgaaninen happipitoisuus hoitaa huomaamattani herkkää silmänympärys ihoani. Onhan selvää, että kyynelehtiminen ei tee kenenkään silmänympäristölle hyvää, joten sopivan ja laadukkaan tuotteen etsimiseen kannattaa satsata.

Positiiviset kanssakulkijat

Vastapainona näille muutamille oman mielensä sekä muiden fiiliksien pahoittajille löytyy tietenkin vastakohdat – ilopillerit, positiiviset kanssakulkijat, iloiset viikarit sekä hyvänolon luojat. Luojan kiitos suurin osa lähipiirini henkilöistä on näitä ihanuuksia. He ylläpitävät luonnollisesti positiivisuuttaan arkisilla ilonaiheilla sekä tavoittelevat elollaan luontaista ikääntymistä kunnioittavaa kauneutta; ihoa hoidetaan orgaanisilla kauneudenhoitotuotteilla myrkyttämättä itseään ja ympäristöään, liikutaan ja saadaan siitä luontaisesti kokonaisvaltaista hyvää oloa ja sädehditään happiraikkailla poskipäillä ja mikä parasta, hymyillään kun on hyvä olla. Lisäksi tehostetaan ravintoon, ylläpidetään sillä aineenvaihduntaa, buustataan maksan ja munuaisten detoxia, syödään vihreää ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, kuituja ja muita ravinteita takaamaan vitamiinien ym ravintoarvojen säilyminen, pyritään tehostamaan kollageenituotantoa luonnollisin keinoin ja ollaan ylpeitä vanhenemisesta. Ei kaikkia ryppyjä ja juonteita ole tarkoitettukaan peittää. Elämä on vaihtelevaa ja se saa näkyä kasvoissamme. Siitähän meidän persoonammekin muotoutuu.

Aamut

Aamu on tärkeä osa koko päiväämme; kepeä ja kiireetön herääminen on parempi startti päivään kuin kiire ja kiristys. Olisitkohan kuitenkin mieluummin se hymyilevä kuin nariseva persoona koko päivän? Herätä itsesi kasvonhoitotuotteilla, jotka saavat sädehtimään. Juo kuppi kuumaa kahvia ja anna itsellesi edes muutama minuutti aikaa istua ja nauttia aamun hiljaisuudesta. Itse en voisi enää elää ilman tuhkimotippojani, joilla väsyneempikin aamun startti selätetään. Kasvot heräävät sekunnissa eikä tyynyliinojen jättämät jäljet poskissani ole enää harminani. Lisäksi joka-aamuisena energy drinkkinäni toimii orgaaninen vahva B -vitamiinijuoma.

Hyväksyntä

Sitävastoin, että taistelisimme ikääntymisen tuomaa muutosta vastaan, on ihana havaita hyväksyvänsä itsensä sellaisena kuin on. Hyväksytään auringosta tulleet pisamat, harakanvarpaat silmäkulmissa, otsan juonteet, vanhat teiniajan aknearvet tai muut elämän aikana ihoon piirtyneet jäljet. Hyväksymällä kaiken tämän kuuluvan osaksi ikääntymistä, niitä ei ole tarve keinotekoisesti tai järein asein lähteä poistamaan. Peilistä näkyvä kuva on mitä parhain todiste siitä, että olemme eläneet; olemme nauraneet ja itkeneet, olemme siristelleet silmiämme auringossa, suurennelleet silmiämme ihmetyksestä ja antaneet ilon sekä surun kyyneleiden valua pitkin poskiamme. Nämä kasvot kuvastavat tunneskaalaamme ja kulkuamme läpi elämän; hyvässä ja pahassa. Tämä on kauneutemme todellinen vauraus. Siinä kuvastuu persoonallisuutemme ja juuri ne kasvot, joita perheemme; puolisosmme, lapsemme ja läheisemme rakastavat, ja jotka he ovat oppineet tuntemaan. En usko kenenkään myöskään lopettaneen hymyilyään ryppyjen pelossa.

Elämän jäljet

Hullunkurinen ajatus, mutta minkälainen olisi isoäitisi rypyttömänä?

Oletko koskaan miettinyt asiaa? Minä olen. Ja olen myös taistellut ja paininut aikani oman kasvokuvani edessä. Vaati aikaa tutustua hieman erinäköiseen itseensä ja oppia rakastamaan niitä aluksi erittäin häiritseviäkin muutoksia, joita valitettavasti meille kaikille ilmaantuu ajan kuluessa. Olen käynyt läpi kasvohoidot ja rasvapurkit, taistellut ja  paininut asian kanssa samalla volyymillä kuin kauppojen hyllyillä vaihtuvat uudet tuotteet.

Luomu ja laatu

Sitten ajauduin luonnonkosmetiikan pariin – vähän ehkä vahingossakin. Ensimmäiset kosmetiikkani toi ystäväni minulle testiin NYCistä. Sittemmin oma kosmetiikkakaappini on kokenut mullistuksen, samoin suuhuni laitettavat ravintolisät. On mieletöntä laittaa kasvoihinsa sellaisia aineita, joiden tiedät tekevän vain hyvää. Olen saanut kokeiltavaksi ihania anti-agening tuotteita, seerumeita, hajupuikkoja, aurinkovoiteita sekä muita kasvojani ja ihoani helliviä luonnonantimia ystävältäni, joka on itse käyttänyt orgaanisia tuotteita viimeiset 20 vuotta ja näyttää ikäänsä nähden erittäin hehkeältä. Naturellement tuo maahan vain laadukasta ja orgaanisia aineita sisältäviä kauneudenhoitotuotteita. Monet heidän edustamistaan tuotteista on valittu peräkkäisinä vuosina luonnonkosmetiikan vuoden tuotteeksi. Olen onnekas saadessani täyttää kaappejani heidän edustamillaan tuotteilla. Kotimainen Supermood on myös ihastuttanut itseäni mm. kotikäyttöisellä happokuorinnalla sekä Beauty Sleep tuotteillaan. Youth Glo sarjan pieling toimii samoin kuin kalliit kasvohoitoloiden happokuorinnat. Jos käytät tuotetta järkevästi, suosituksia noudattaen, et voi tehdä kasvoillesi mitään tuhoa. Kuorinnan jälkeen levitän sarjaan kuuluvan naamion kasvoilleni ja lopputulos on kirkastunut ja sileä iho. Olen siis auttamattomasti heittänyt kaikki liialliset kemikaalicoctailit pois, keskittynyt orgaanisten tuotteiden käyttöön niin monella kehoni osa-alueella kuin kykenen ja ihollani viihtyvät nyt niin orgaaniset, kasviöljyistä puristetut anti-agening öljyt kuin suolistossanikin luontaiset, ravintorikkaat ja toimivat ravintolisät. Laatu maksaa, mutta tässä ei kannata tinkiä. Itseensä satsaaminen on hyvä investointi. Eikä maailman saastuttaminenkaan ole viisasta. Kestäväkehitys näkyy parhaimmillaan hyvinvoivassa itsessämme.

Kollageeni

Huutelin tuossa eräänä päivänä yltiöriemuissani kollageenin vaikutusta hiuksiini sekä ihooni. Muutama henkilö lähestyi viesteillä tiedustellen kollageenin ostospaikkaani ja uskoakseni jokunen purkki lähti kaupan hyllyiltä heidän matkaansa. Kollageeni todellakin on vanhenevan tukikudoksen yksi tärkeimmistä proteiineista, joka vähenee iän myötä ja vaikuttaa mm. ihoon ja hiuksiin. Itse tajusin sen vaikutuksen vajaan kuukauden sisäisesti syötyjen kapseleiden jälkeen: hiukseni yllättäen löysivät kiharansa uudelleen ja saivat silmiinnähden lisää elinvoimaa. Kasvojen ihossakin on alkanut näkyä muutoksia, tosin voihan se olla sitäkin, että olen jo paremmalla puolella omassa näivettyneisyydessäni surutyön jälkeen ja pääasiassa päivät menee hymyillen. Kuitenkin antioksidanttien sanotaan todistetusti olevan osa säilymistä sekä vastustuskyvyn lisääjää, joten olen nyt myös viihtynyt hellan ääressä valmistamassa terveellistä raakasuklaata, josta saa puhdasta energiaa, antioksidantteja ja lisäksi makeannälänkin tyydytetyksi. Supermoodiltakin löytyy terveyssuklaata, joka on linkitetty suoraan kauneudenhoitoon. Kannatan! Suklaa lisää jo itsessään hyvänolon hormoonien aktivoitumista, joten kuka sitä ei säihkyisi tai ainakin hymyilisi leveämmin parin herkullisen suussasulavan suklaapalan jälkeen.

Mutta kollageenilla ei ole vain ihon- tai hiustenhoidollisia vaikutuksia, vaan myös luut, nivelet, jänteet ja rustotkin tarvitsevat kollageenia. Se antaa niille tukea ja lujuutta. Elimistössä heikkenee kollageenin muodostus viimeistään 40 ikävuoden jälkeen ja kaikkihan me tiedetäänkin, miten vanheneva kroppa alkaa nitistä ja natista sitä enemmän mitä enemmän ikää tulee. On myös monenlaista nivelvaivaa ja -kremppaa. Kollageeni on tärkein rakenneproteiinimme; kuin liima joka pitää meidät koossa. Jos liikkuu paljon, urheilee enemmän tai vähemmän, on loukkaantumisten mahdollisuus aina olemassa ja varsinkin itse olen saanut tuta juuri nämä loukkaantumiset. Sitä kautta on kaikissa artikkeleissaja julkaisuissa tullut eteeni myös kollageenin tehostettu käyttö muun parantumisen ohella. Sen käyttö on luultavasti lyhentänyt omaa toipumisaikaani vaurioista paranemiseen.

Kireydet pois

Venyttely on monen mielestä kyseenalaista puuhaa, mutta sillä on yhä vankka asema urheilijoiden ja kuntoilijoiden harjoittelussa sekä lihashuollossa. Vaikkei sen vaikutuksia olekaan riittävässä määrin tutkimuksin vahvistettukaan, on sillä oma paikkansa liikeratojen avaamisessa, kireiden lihasten liikkuvuuden lisäämisessä ja myös monessa kohtaa palauttavana tekijänä. Myös tietynlaiset stressi ja tunnelukot kasaantuvat kehoomme aiheuttaen kiristyksiä ja kipuja ja itse huomaankin monesti hakeutuvani tietynlaisiin asentoihin esimerkiksi lukiessani, jolloin saan tukalan tunteen kehossani vapautumaan. Olo on paljon nuorempi kepeästi liikkuvalla keholla kuin jäykällä ja kipeällä etenemisellä.

Joogan ilo

Joogassa asetutaan anatomisesti oikeisiin asentoihin tekemättä muualle kehoon vaurioita ja tutustutaan omaan kehoomme, raajoihimme sekä etsitään mielemme kautta tuntemusta kehomme hallintaan. Jos haluamme parantaa ryhtiämme, tulee korviemme välissä olevia käskytysmalleja muuttaa eikä tämä ole mahdollista ellei tunne omaa kehoaan. Joogassa oppii tuntemaan eri tukilihasten olemassaolon sekä nivelten ja jänteiden toimivuuden. Sitä kautta oman rankansa suoristaminen ja kehon kannattelu on helpompaa. Ja koska jooga painottaa aina mielen ja kehon yhteispeliä, tulee muistaa, että tiedon ja ymmärryksen lisääntyessä aktiivisen liikkeen ja asennon hallinta parantaa väkisinkin ryhtiä, askellusta sekä koko olemustamme.Itse olen aina muutaman sentin pidempi ja täynnä iloa ja rauhaa joogasta lähtiessäni tai oman harjoitteeni olohuoneessamme tehneenä.

Rakkaus

Rakasta täysillä. Rakasta ehdoitta. Rakasta myötä- ja vastoinkäymisissä. Rakasta itseäsi, jotta voit rakastaa muita. Rakasta lapsiasi, aviomiestasi, ystäviäsi, kotiasi ja omaa oloasi. Rakasta arkea ja juhlaa. Rakasta, rakasta, rakasta!

Ja että mitä mulle kuuluu? No kaikkea näitä edellämainittuja; elämäniloja sekä paljon muuta. Nautin auringosta, luonnon vaihtuvista väreistä, tuoksuista sekä ajastani olla vaan,  ystävistäni, vapaapäivistäni, tennistunneistani ja ennen kaikkea pienistä suurista iloistani..

Mun alkukesään taitaa kuulua suurimmalta osin juurikin sitä hyvää!

Love, K.