Oppia ikä kaikki

Tässä on vierähtänyt taas tovi viimeisen kirjoitukseni jälkeen. Olen totutellut elämääni ilman koiraamme, saanut jo muutamia positiivisia fiiliksiä koirattomuudesta pelkän ikävän sijaan ja tehnyt arkisia asioita työn ja treenien merkeissä sekä viimeiset kaksi viikkoa sairastanut flunssaa mikä tuntuu juuri nyt vallanneen koko kaupungin. Ja nauttinut tietenkin aurinkoisesta syksystä.

Ikä tuo viisautta – nimenomaan niissä valinnoissa joita teen ja siinä hetkessä, missä elän. Osaan nauttia, osaan kunnioittaa itseäni, osaan nauraa omille typeryyksilleni, osaan oppia virheistäni, osaan iloita ja osaan ahmia jokapäiväistä elämää. Saavutetut ja koetut asiat näenkin yllättäen suurina vahvuuksina, jopa ne erheet mitkä kuuluu myös elettyyn elämään. Olemassaolollani on merkitystä: olen äiti, vaimo, tytär, sisko ja monelle ystävä. Nautin elämästäni huomioiden pienet, aiemmin niin mitättömältäkin tuntuvat asiat.

Poikani saavutti täysi-ikäisyyden ja inssiajonsa suoritettua on ollut onnensa kukkuloilla autoilun ja aikuisuuden maailmassa. Olen muistellut omaa vastaavaa ikääni ja sitä hurmiollista tunnetta, minkä täysi-ikäisyys sai pienessä sielussani aikaan. Rakastan elää tämän hetkistä elämääni – nautin poikani iloista ja itken onnesta kun hän näyttää ja käyttää omaa elämäniloaan avoimesti. Elon mahtavuus näyttäytyy aitoudellaan kun ei sure mennyttä eikä huolehdi tulevaa, vaan elää tässä ja nyt.

Lukiessa tulee kaikenlaista uutta ja oivalluksia synnyttävää vastaan ja näin olen olen törmännyt myös moneen erilaiseen artikkeliin ja/tai blogitekstiin, joissa tiettyyn ikään tulevan naisen pitäisi olla sitä tai tehdä tätä. Päädyin sitten flunssa- ja onnellisuuspäissäni rustaamaan omaa listaani nähdäkseni itsekin mitä tuolta sieluni syvyyksistä tulee. Tapahtuipa myöskin niin, että sain omaankin synttärikakkuuni upeat 45 kynttilää, eikä se luku enää olekaan niin pelottava ajatus kuin miten sen vielä vuosia sitten koin.

Listaan nyt siis omat huomioni elämästäni, en niinkään mitä pitäisi tehdä tai olla, mutta asioita, joiden koen olevan tärkeitä – itsetutkiskelu on loistava keino havannoida olemassaolevia sekä olemattomia asioita, jotka vaikuttavat elämän kulkuun ja joilla sen laatua voi parantaa.

Miksei siis tälläkin keinolla?

Lähtökohtaisesti listaa kirjoittaessani tulin miettineeksi omaa lastani;  mitä haluaisin hänen tietävän omasta elämänkoulustani, miten itse olen valmistellut häntä elämään, miten rohkaisisin nauttimaan ja uskaltamaan tehdä jatkossakin upeita valintoja elämässään.

1. Muista, että rakkaus ja kipu kuuluu elämään ja auttaa kasvamaan

Liian moni meistä on peloissaan oman itsemme olemassaolosta, totuuksista sekä tunteista. On helpompi puhua itsestään ylväässä ja nostattavassa hypessä kuin kohdata omat mörkömme avoimesti. Tunteet piilotetaan, kipua pidetään paholaisena ja rakkaus koetaan vain rakastettuna olemisena. Kasvuun kuuluu sekä kipu että rakkaus. Kipu ja rakkaus pitää tuntea, jotta tiedämme olevamme elossa. Kipu, sydänsuru ja muut pettymykset vahvistavat, ei niiden ole tarkoitus romahduttaa kokonaisuutta. Tämän totuuden ymmärtäessäsi kasvat vahvaksi, viisaaksi ja aidoksi ihmiseksi – anna tunteiden kasvattaa itseäsi vahvemmaksi ja ymmärtäväisemmäksi ihmiseksi.

2. Oma iho paras iho

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tyytyväisempi olen omaan itseeni. Matkan varrella on mietityttänyt useinkin oma minuuteni ja joskus 30 ikävuoden tienoilla aloin ensimmäisiä kertoaja oikeasti miettimään mihin pyrin, mitä minulla on saavutettuna, olenko onnellinen tällaisena vai pitääkö tehdä jotain toisin muuttaakseni elämän suuntaa. Ja sitten tein sen, muutin suuntaa. Hakeuduin jälleen kouluun, aloin harrastamaan joogaa, löysin itsestäni uusia mahdollisuuksia, opin tuntemaan kehoani, pidin itsestäni paremmin huolta, mietin paikkaani kaiken keskellä ja opin arvostamaan itseäni. Turvasin tulevaisuuttani: terveyden, talouden ja hyvinvointini saralla. Tänä päivänä tunnen oloni hyväksi, tiedän mikä olen, missä on paikkani, minkälaisia valintoja teen nauttiakseni elämästäni ja mitä arvostan sekä eniten rakastan.

Be real!

3. Positiivisuus ja kiitollisuus

Elämä yksinkertaisesti vaan on upeampaa hymyssä suin. Positiivisena pysyminen negatiivisuuden keskellä ei ole naiivia, vaan se on merkki vahvuudesta. On ihan oikein valittaa ja itkeä kun siihen on syytä, mutta voit aina valita kurttunaamaisuuden sijaan hyvän näkemisen asiassa kuin asiassa. Katso ympärillesi – kaikkialla on paljon kauneutta. Ole kiitollinen pienistä asioista, jopa siitä, että pystyt näkemään sen kauneuden.

Olet täällä ja sillä on  merkitystä.

4. Suuret muutokset vievät aikaa

Jos kaikki tavoiteltavat asiat annettaisiin aina tarjottimella eteesi, ei sinulla olisi mitään mitä odottaa. Kärsivällisyys ei tarkoita odottamista vaan se mahdollistaa oikean asenteen työskennellessäsi uskomasi asian eteen ja nostaa potentiaaliasi. Kyse on tahdonvoimasta pysyä keskittyneenä sekä etenemistä pienin askelein. Kaikki kivet joita siirrät ovat osa isoa prosessia.

Kykenet mitä ihmeellisimpiin asioihin.

5. Mikä ei tapa, vahvistaa

Kaikki meistä tietää, että elämä ei ole pelkkää onnea ja autuutta. Mutta kun on läpikäynyt välillä haastavampia ajanjaksoja, pystyy nauttimaan niistä huonommistakin päivistä. Sitäpaitsi ihminen kestää enemmän kuin uskoisikaan. Jokainen tapahtuma kasvattaa ja vahvistaa.

6. Ota pelkoa sarvista kiinni

Meillä kaikilla on erilaisia pelkotiloja, joiden eteen joko teemme töitä tai sitten annamme asian vain olla ja jatkamme pelkäämistämme. Pelko on juuri niin vahva kuin annat sen olla. Kohtaa pelkosi äläkä anna sen estää eteenpäin kulkemistasi.

Itse kärsin suunnattomasta lentopelosta. Itse kohtaan pelkoni muutaman kerran vuodessa ja lennän pelostani huolimatta, sillä tykkään matkustaa. Jokainen kerta muuttuu näin hieman helpommaksi ja ehkä joskus tulevaisuudessa pelkoani ei enää ole. Vaatii mielenhallintaa ja lennon alkaessa hengitän syvään, keskityn ja onnistun. Istun siinä penkissä pelkoni kanssa antamatta sen kuitenkaan hallita liikaa olotilaani ja olen voittaja. Ja taas yhtä kokemusta rikkaampi.

7. Harrasta jotain mikä tuntuu omalta tai mielenkiintoiselta, hoida terveyttäsi

Harrastaminen on ajanvietteenä yksinkertaisesti kivaa ja sillä saa itselleen hyvän olon. Oli harrastus sitten virkkaaminen tai liikunnan harrastaminen, tee sitä, jos se ruokkii hyvänolon tunnettasi. Henkilökohtaisesti pidän liikuntaa tärkeimpänä harrastuksena, sillä terveys on rikkauksistamme suurin ja sen ylläpitäminen jokaisen omalla vastuulla. Itselleni jooga on ollut mieltäkin hoitava fysiinen laji, josta olen saanut paljon uusia virikkeitä elämääni. Tennistä en myöskään vaihtaisi pois. Salitreenit on tietyllä ajatusmallilla pakolliset vanhenevan kehon hoidossa, mutta ei olisi mikään maailmanloppukaan, jos punttia en ikinä enää nostelisi. Kaikille löytyy mieluisia tapoja liikkua yksin tai ryhmässä, kannattaa kokeilla rohkeasti.

Mukavat tekemiset lisää endorfiinin tuotantoa.

8. Hullaannu asioista, kokeile jotain uutta

Hullaantuminen voi olla pieni päivän aikana koettu tunne vähänpitoiseltakin tuntuvasta asiasta, se voi olla vahingossa eteen tullut ihminen, jolla on jotain annettavaa juuri sillä hetkellä. Tai yllättävä tapahtuma, joka avaa sielussasi uuden lokeron. Heittäydy ja hullaannu rohkeasti. Nurkan takana voi odottaa jotain ihanaa.

9. Jokainen päivä on spesiaali

Älä pidä elämää itsestäänselvyytenä vaan pysy avoimena uusille kokemuksille ja vaikutteille. Ime itseesi elämän loistoa, sädehdi ja nauti. Älä tuhlaa aikaasi märehtimällä turhia, jotkut asiat ei muutu vaikka kuinka niitä mielessäsi kääntelisit – kaikkea ei voi kontrolloida.

Anna virran kuljettaa, anna elämän tapahtua.

10. Naura paljon, aina kun tuntuu siltä

Nauru pidentää ikää. Nauru on tunteenpurkauksista aidoin sekä estottomin kehon tapa ilmaista tunteita; iloa, riemua, yllätyksiä, säikähtämistä, jopa surua… Naura aina kun naurattaa, älä pidättele, sillä nauru vapauttaa.

11. Kohtele muita niinkuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Tämähän on itsestänselvyys kaikille, mutta monesti se unohtuu. Älä laita kuitenkaan pahaa kiertämään, se ei johda mihinkään. Hyvä palaa aina hyvälle!

12. Anna positiivista palautetta, ole kiitollinen, älä aina valita

Miksi meille on niin vaikeaa antaa positiivista palautetta? Miksi emme kehuisi enemmän kanssaihmisiämme, jos siihen on aihetta. Onko toisen hyvä sinulta pois? Ei ole. Ole onnellinen muiden puolesta, joskus se onni kääntyy itsellesikin. Kun olet kiitollinen ja vastaanottavainen, eksyy positiiviset asiat luoksesi kutsumattakin.

Äläkä aina valita!

13. Kouluttaudu, lue, opi

Vaikka oppi tulisi kantapään kautta, on se silti oppia. Kouluttaudu, lue alan kirjallisuutta, etsi mielenkiintoisia artikkeleita, vertaile, kyseenalaista, etsi kokemuksia ja verkostoidu. Elämä on runsaudellaan melkoinen koulu, tiedonmäärä on valtava. Kanavoi mielenkiintosi ja tähtää aina eteenpäin. Lukeminen kannattaa aina!

14. Hanki lemmikki

Eläin on ihmisen paras ystävä. Eläin rakastaa ehdoitta, koko sydämestään. Oma lemmikkikoirani oli maailman parasta seuraa, se osasi poistua takavasemmalle kun en halunnut sitä viereeni, mutta se tuli myös luokseni kun tarvitsin lohduttajaa. Koira vaistoaa omistajansa olotilat ja on aina tarvittaessa siinä lähellä. Lemmikki opettaa myös vastuuta ja huomioonottamista. Kun ei osaa puhua, on opeteltava lukemaan merkkejä. Toimii hyvänä opettajana myös ihmisten keskuudessa.

15. Kunnioita ja rakasta itseäsi

Muista, että oman elämäsi sankari olet sinä itse. Kukaan muu ei ole täällä elämässä elämääsi. Tee elämästäsi juuri sellaista kuin sen haluat olevan. Kunnioita itseäsi ihmisenä, muista oma tärkeytesi tässä maailmankauikkeudessa. Ja ennen kaikkea: muista että olet arvokas. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja muista, että kaikki rakkaus lähtee itsestäsi.

Ja pikku vinkkinä: luota intuitioosi – se ohjaa valintojasi paremmin kuin tajuatkaan.

Love, K.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla