Vaihtoehtoviidakko

Oletko koskaan miettinyt miksi kaverisi voi hyvin ja on energinen, vaikka syö pelkkää salaattia ja papuja, kun taas itse et tule kylläiseksi millään? Tai miksi ystäväsi saattaa syödä vain aamulla ja illalla ja jaksaa silti raataa päivät työn sekä perheen pyörittämisen saralla? Tai mikset laihdu, vaikka teet kaikkesi kuluttaaksesi syömäsi kalorit ja lenkkeilet ja joogaat? Tai vaikka söisit miten terveellisesti ja vähäenergisesti, tuntuu, ettei mitään tapahdu kehossasi? Teette samaa työtä ja harrastatte samoja juttuja, mutta sama ruokavalio ei oikein tunnu sopivan teille ja kehonnekin reagoi erilaisesti.

Nykypäivän kehonhuollon ja terveyden ylläpitämisen viidakossa voi tuntua vaikealta valita oikea suunta. Jokaisessa risteyksessä sojottaa tienviittoja eri suuntiin eikä ne perusjamppaa auta lukuisine eri vaihtoehtoineen valitsemaan sitä parasta reittiä. Yksi valittu tie voi viedä toisen turmioon ja toisen tien valinnut löytää turvasataman hyvine oloineen. Toinen toistaan seuraavissa risteyksissä saattaa jamppa seisoa siinä viidakossa eksyneenä eikä enää osaakaan valita turvallista reittiä takaisin kotiin.

Ravinto ja liikunta ovat kaiken a ja o. Siitä tosiasiasta emme pääse yli emmekä ympäri. Ravinnon tehtävä on yksinkertaisuudessaan antaa meille energiaa ja tarvittavat rakennusaineet kehomme toimintaan. Liikunta edistää fyysistä terveyttä, hoitaa niveliä sekä lihaksia, vahvistaa luustoa ja buustaa koko kehomme toimintaa, jota kautta vaikutukset ovat suoraan yhteydessä hyvinvointiimme niin fyysisesti kuin henkisestikin. Nykyistä ravintoympyrää tai muutakaan ruokavalioideologiaa en lähde tässä pohtimaan enkä kerro kärkkäitä mielipiteitäni, sillä se ei ole tehtäväni eikä minulla ole tarvittavaa asiantuntemustakaan aiheeseen, mutta sen verran paljastan, että itselleni ja lukuisille muillekin ketogeeninen ja/tai vähähiilihydraattinen ruokavalio on auttanut lukuisiin kehon ongelmiin ja jopa sairauksiinkin. Tämä ja liikunta yhdessä palvelevat ainakin nyt itseäni parhaiten.

Ketogeenisen ruokavalion kolme tärkeää pointtia on rasva, proteiini ja niukka määrä hiilihydraatteja. Tämänkin ruokavalion toteuttamiseksi on erilaisia variaatioita ja omani pitää sisällään vähän niukkaa määrää enemmän hiilihydraatteja, sillä tiedän tarkalleen minkälainen ravinto juuri tänään palvelee omia tarpeitani. Ajattelen nimittäin niin, että jokainen päivä on erilainen energiatasovaatimuksiltaan ja näin ollen lautaselle laitettavan ravinnonkin tarvekin vaihtelee. Taas tullaan siihen kohtaan, jossa pitää muistuttaa yksilöllisyydestä: sä oot sä ja mä oon mä. Ei meillä kenelläkään ole tismalleen samanlaisia reaktioita kehossamme.

Ayurvedan kehotyyppeihin tutustuminen saattaa auttaa tunnistamaan ja löytämään mielenkiintoisia oivalluksia omasta kehokäyttäytymisestä. Syy eroihin on todennäköisimmin siinä, että sinä ja ystäväsi olette eri kehotyyppiä eli kehoanne hallitsevat eri doshat. Ayurvedisen opin mukaanhan jokaisessa elävässä organismissa vaikuttaa kolme biologista energiaa eli doshaa: vata , pitta ja kapha. Näistä on netissä paljon tietoa ja testauksia.

Kaiken kaikkiaan tykkään ayurvedan tavasta ajatella ihmisiä yksilöinä. Ja siitä, että sillä haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä, sillä ayurveda trakoittaa sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Tykkään myös siitä, että ayurvedan tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Ollaanhan me paketti, jossa nämä kaikki elementit on.

Läntisissä teollisuusmaissa on pitkään keskitytty laastaroimaan ja lääkitsemään teollisilla ja synteettisillä lääkkeillä oireita, joiden alkusyytä ei sen kummemmin selvitetä. Olen seurannut tätä tietenkin aitiopaikalta työni puitteissa enkä tietenkään aina allekirjoita lääketeollisuuden tarjoamia parannuskeinoja niin kuin en kyllä kaikkia vaihtoehtohoitojakaan. On hyvä olla vähän skeptinenkin kun kyseessä on oma keho ja sen hoito. Viikon polttava puheenaihe hopeavedestä saa itseni haukkomaan henkeä ja miettimään ihmisen valintoja sitä sisäänsä kaataessaan. Samoin väitteet lääketeollisuuden salaliitosta estää hopeaveden myynti terveyttä edistävänä litkuna on täysin absurdi. Olen käyttänyt hopeatuotteita tietenkin jo vuosia ulkoisesti haavojen tulehduksia parantamaan (lääketeollisuuden tuottama tämäkin) työssäni, mutta suuhuni en sitä kaataisi enkä missään tapauksessa sitä lapselleni syöttäisi. On järkevää harrastaa ankaraa lähdekritiikkiä asiassa kuin asiassa. Varsinkin kun se liittyy terveyden ylläpitoon ja varsinkin juuri tänä aikana, kun some sysää eteesi eritasoisia itseoppineiden mutu-tuntumiin perustuvia ohjeita. Be smart! Eihän näillä valinnoilla ole tarkoitus niihin liaaneihin siellä viidakossa kuristua.

Ayurvedassa ideologiasta löydän siis jotain alkuperäistä viisautta, vähän niin kuin kiinalaisesta lääketieteestäkin. Eikä tarvitse kovin kauas lähteä historian kirjoissa kun pohditaan luonnon antimien terveyttä ylläpitäviä hyötyjä. Oman äidin ja mummon tavat ovat hyvät esimerkit tästä. Satokausina kerättiin talteen kaikki mahdollinen. Ei tarvittu multivitapurnukoita apteekista vaan vitamiinit kerättiin talteen luonnonantimista.

Ayurvedassa mennään aina pintaa syvemmälle, perehdytään kunkin yksilön syntyperäisiin ominaisuuksiin sekä kehon tämänhetkiseen tilaan, ja pyritään löytämään sairauksien alkusyy sekä poistamaan se. Tämän ansiosta ayurvedassa pystytään myös ennaltaehkäisemään sairauksia pitämällä doshat tasapainossa ja lääkitsemällä tai hoitamalla epätasapainotiloja mahdollisimman luonnonmukaisin menetelmin ja pienin korjauksin ihmisen ruokavaliossa sekä elämäntavassa. Body and mind, body and soul. Kaikki samassa paketissa.

Ayurveda ei hoida siis vain pinnallista kehoa, vaan tässä itsehoitomenetelmässä painotetaan vaivojen tulevan aina syvemmältä kehostamme ja paneudutaan siihen. “Toisen lääke on toisen myrkky!” kuvastaa juuri sitä sanomaa mitä Ayurvedassa haetaan eli jokaisen yksilöllisyyttä. Kun ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat juuri omaan fysiologiaan, tietää miten hallita niitä. Näin terveyden ylläpidosta tulee päivittäinen tapa ja siitä tulee läpi elämän kestävä rituaali. Your body is your temple!

Näinollen voidaan siis olettaa, että ihminen on terve, kun kaikki elementit ovat tasapainossa. Kun niiden välinen tasapaino taas järkkyy, syntyy sairauksia.

Myös suomalainen ihminen hyötyy Ayurvedan opeista, sillä sen peruslähtökohdat ovat hyvinkin yleismaailmalliset. Kun tunnistaa mitä tyyppiä eniten edustaa, voi parhaiten hoitaa itseään ja ennaltaehkäistä sairauksia. Täytyy tosin muistaa, että tietyt sairaudet kuten syöpä, tarvitsevat aina länsimaisen lääketeollisuuden ja -tieteen apukeinot. Yksikään ihminen, joka vannoo ja julistaa pakurikäävän ja homeopatian yms. nimeen, ei varmasti lapsensa sairastuttua jätä käyttämättä sitä lääketeollisuuden tarjoamaa apua, kun kyseessä on ihmishenki. Siksi on hyvin tärkeää miettiä julistuksiensa perimmäistä pohjaa. Toki jokainen on oikeutettu tekemään omat valintansa ja kunnioitan sitä, mut never say never!

Ayurvedan yhtenä pääajatuksena on käyttää apuna niitä hoitavia kasveja, mitä lähiympäristöstä löytyy, joten suomalaiset luomuyrtit ovat luonnollisestikin parasta suomalaiselle. Eli sienimetsään kannattaa kulkeutua silloin, kun sato on parhaimmillaan ja mustaviinimarjat poimia pensaista talven varalle talteen. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, ikuisestihan luonnon antimia on kerätty talteen ja niillä on myöskin lääkittty kotioloissa jälkikasvua flunssan tai vatsavaivojen saralla. Oma mummonikin lämmitti flunssakausina mustaherukkamehua omista, kellarissa säilytettävistä pulloistaan ja isäkin keitteli hunajavettä kovaan yskään, koska hänellekin oli sitä pikkupoikana tehty. Pappa hulautti viinaksia mehun joukkoon, koska uskoi vanhaan väittämään, jossa sauna, terva ja viina auttaa. Nivelkipuihin auttoi raparperikääre ja kuivatuilla mustikoilla hoidettiin yliaktiivinen suolisto.

Nykyajan ihminen on valitettavasti opetettu kävelemään apteekkiin ja haalimaan särkylääke-, flunssa- ja vitamiinihyllyistä pikku koriinsa kaikki tarpeellinen oireiden helpottamiseksi vaikka päivittäisruokakaupasta voisi löytää vihannes- ja hedelmäosastolta sen saman avun. Tähän kun liittää Ayurvedisen tiedon sekä taidon tunnistaa epätasapainonsa kehossa, pystyy tunnistamaan sen syvemmän ongelman ja sitä kautta iskeä sairauteen. Syvemmin kehoaan tuntevat tunnistavat tarpeensa himoitsemalla tiettyjä ravintoaineita ja päätymällä syömään juuri niitä, jotka vaikuttavat positiivisesti olotilaan ja kehon toimintaan.

Itse en tietenkään vanno pelkästään Ayurvedan tai muunkaan yksittäisen vaihtoehtohoidon kuten homeopatian nimeen, mutta niin viisas olen oman kehoni toiminnasta, että uskon näiden kaikkien pienien ja päivittäisten vaihtoehtojen huomioonottamisen auttavan itseäni selvittämään ja selättämään oireiluitani sekä ennaltaehkäisemään pahemman kaaoksen syntymisen. Mitään sellaista en syö tai tee, mikä ei tuota hyvää oloa  – siihenhän valintojen kuuluukin perustua.

Jos mielit helpotusta omaan elämääsi ravinnon ja liikunnan osalta, niin kannattaa tutustua näihin allaoleviin linkkeihin. Allekirjoitan oman kokemukseni kautta näiden toimivuuden.

Seuraa täältä tammikuussa avautuvaa uutta joogastudiota, jossa taitavat ja koulutetut joogaohjaajat opastavat sinua eteenpäin oman kehontuntemuksesi matkalla https://www.facebook.com/asanahelsinki/

http://asanahelsinki.fi

Täältä saat ruokailuhelpotusta elämääsi niin ostoslistojen kuin reseptienkin saralla:

https://ketokickstart.fi/keto-kickstartbaq6vcbu?affiliate_id=869720  

Ei elämän tarvitse olla vakavaa eikä varsinkaan vaikeaa löytääkseen sen oikean tien  – hengitä ja pysähdy tarkkailemaan mitä kehosi sinulle kertoo ja luota alan asiantuntijoihin.

Love, K.