Vitamiinit, foodit ja moodit

Silloin tällöin törmään ihmisiin ja tilanteisiin, jossa multa kysytään, että mikä on mun salaisuus? Salaisuus mihin, vastakysyn.
Hymyyn, iloisuuteen, energisyyteen, positiivisuuteen, rohkeuteen..
Koko paketti ei kuulemma selity pelkällä liikunnan harrastamisella eli mitä muuta mun täytyy tehdä päästäkseni tällaiseen energiseen ja hymyilevää tulokseen? Hauskaa tässä on se, että kukaan ei kysy mun temperamentista, voimakkaista mielipiteistä, vahvasta luonteesta, kiivaasta mielipiteiden vaihdosta, kiukuttelusta.. Ehkä näistä positiivisista seikoista on uskaliaampaa kysyä. Mene ja tiedä. Pidättäydytään nyt sitten tässä blogissakin niissä paremmissa puolissani, vaikka varmasti omistani niin kuin muidenkin möröistä saisi kirjoitettua kirjan.

Teen työkseni sellaista työtä, että tapaan normaalia enemmän erilaisia elämän kulkijoita, vuoteen mahtuu satoja ja satoja potilaita erilaisine ongelmineen ja sairauksineen. On valittajaa, on kiitollista, on itseensä käpristyvää, on taistelijaa, on haurasta ja vahvaa. Monesti kysymys tuleekin potilasvuoteessa makaavalta, kun katselevat monenkirjoista ja hektistä työtämme. Ensimmäisellä kerralla mä kuitenkin hämmästyin kysymystä. Toisella kerralla vastasin spontaanisti saman mitä ensimmäiselläkin, mutta kun niitä kysymyksiä virtasi useammin, aloin miettimään, että miten mä olisin erilainen kuin joku muu? Mielestäni olen melko normaali omien vikojeni ja heikkouksieni kanssa. Ehkä hymyilen vähän normaalia enemmän. Ehkä, en tiedä.
Ehkä näen vain niin paljon onnettomuuden uhreja; kipeitä ja sairaita, olen itse läpikäynyt elämän kuoppia, noussut useammin kuin kerran pohjamudista ja todennut rakkauden voiman, etten yksinkertaisesti näe mitään syytä olla olematta onnellinen ja iloinen. Ja yritän tuoda jokaiseen kohtaamaani tragediaan tai ankeuteen osan sitä iloa, joka meissä kaikissa elää.

Meillä kaikilla on myös sama anatomia, joillakin toimivampi kuin toisilla. Mutta se, olenko fysiikaltani paremmassa kunnossa kuin joku toinen ikäiseni, ei pelkästään voi kuulemma olla koko syy mun olemukseen. Ei varmasti olekaan, liikun välillä enemmän ja välillä vähemmän. Nytkin on ollut aika hiljaista treenirintamalla kun on ollut hurja työputki päällä ja maallekin piti ehtiä nautiskelemaan. Jossain väleissä olen yrittänyt tehdä askelkyykkyjä pojan käsipainoilla ja rauhoittua yin jogaamaan, mutta kaikenlainen hikeä tuottava urheilu on jäänyt nyt vähälle. Aloin kuitenkin miettimään, että mitä kaikkea mä teen tai pidän itselleni tärkeänä pysyäkseni elämän menossa mukana hymyssä suin ja listasin niitä tähän luettavaksenne.

Etsi ne plussat

Luulen, ja melkeinpä väitän, että positiivinen asenteeni elämään on kaiken A ja O. Sillä pärjää pitkälle. Sen opin olen saanut peruna kotoani. Kasvatukseni päävastuun ottanut ihminen oli sellainen, että ajatteli asioiden kulkeutuvan niinkuin ne on tarkoitettu ja jos niitä ei voi muuttaa, on keksittävä keinot löytää asiasta valoisampi puoli. Ja tietysti tämä on luonnekysymyskin. Geeniperimälle emme mahda mitään, mutta luonnettaan voi aina muokata.
Tiettyjä asioita ei tule kuitenkaan väkisin muuttaa, joidenkin asioiden on hyvä antaa olla ja kulkeutua itsekseen. Olen ennenkin jo maininnut blogissani, että asiat menee niinkuin niiden on tarkoitettu mentävän. Elämään voi oppia asian kuin asian kanssa, positiivisesta asenteesta on paljon apua. Elämä kaiken kaikkiaan kuitenkin antaa paljon ja tietysti sitten ottaakin tarvittavansa.
Mutta jos asiaan ei voi vaikuttaa, kannattaa etsiä ne plussat eikä jämähtää niiden miinusten surkutteluun. Jokaisesta asiasta, tilanteesta ja ihmisestä löytyy aina jotain hyvää.

Ystäväni bloggaa mielenkiintoisella tavalla, tutkittuun tietoon perustuen, positiivisuuden voimasta. Käy lukemassa miten positiivista psykologiaa on tutkittu ja sen koettu vaikuttavan: http://www.rosanenonen.com/

Totuus

Olen oppinut myös, että totuus tulee lopulta aina julki ja se on kokonaisuudessaan iso määritelmä, joka kantaa halki elämän. Se ei tarkoita vain ääneen sanottuja sanoja, lupauksia tai tehtyjä tekoja, vaan koko elämän kattavaa totuutta. Turha siis yrittää olla muuta kuin on. Sitäpaitsi valheessa eläminen on kovin kuluttavaa, väärin perustein ei voi elää hyvää ja antoisaa elämää.

Olen sellainen kuin kuin olen ja mahdollisimman ylpeä siitä. Kehityn ja kasvan ihmisenä kokoajan halki elämän.

Aitous

Aitous on se sana joka kuvaa paljon ihmistä. Itsekin tunnen vetoa aitoihin ihmisiin. Saa olla mitä on, kunhan on aito.
Aitous on myös tuntea tunteita, olla yrittämättä miellyttää muita teennäisesti, olla aidosti läsnä. Siinä on paljon opittavaa, mutta palkitsee kyllä oppijansa.
Itselleni on haastavaa peitellä tunteitani, sillä osoitan aidosti ja kohdennetusti paheksuntani tai loukkaantumisenikin, jos tunnen, että se on perusteltua. Ja olen välillä niin pahalla tuulellakin, ettei mun seura silloin ole kenellekään nautinto – yritän kuitenkin kehittää temperamenttisuuttani voimavarakseni.

Mutta se aitous. Se, että innostuu asioista ja aloittaa jotain uutta, ottaa selvää ja ihastuu uuteen on aitoutta. Se, että tietää omat vahvuutensa, heikkoutensa ja kehittämiskohteensa on aitoutta. Sekin on aitoa, kun myöntää virheensä. Ei kukaan meistä ole täydellinen.

Käytös

Voidaan puhua anteeksiantamisesta, armollisuudesta, välittämisestä, kunnioituksesta ja kiitollisuudesta vaikka kuinka pitkään ja hartaasti, mutta.. Käytöstavat kertoo ihmisestä paljon, en itsekään aina ole mikään ”Kultaisen käytöksen” oppikirjan tuotos, mutta yritän ainakin parhaani. Ne pienet suuret sanat: kiitos ja anteeksi. Niissä on suuri voima!

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa

Hyvä palaa hyvälle. Koita vaikka. Hyvälle ja ystävällisyydelle on vaikea olla ilkeä. Ystävällisyydellä saa paljon aikaan ja se palkitsee antajansa aina.

Hymy

Mitään ihmeellistä salaisuutta mulla ei siis ole. Hymy tulee luonnostaan, yleensä aiheita löytyy päivän aikana useita. Välillä hymyilyttää ihan ilman syytäkin. Tykkään liikkua, urheilla ja pitää yllä hyvää energiaa. Olen ihminen, joka saa virtaa liikunnasta ja ennenkaikkea auringosta. Kesä on mun vuodenaikani. Ehdottomasti. Kukapa ei hymyilisi varsinkin kesällä? Hymy ei maksa mitään, mutta sillä saa paljon aikaa. Ja pian se levittäytyy kasvoillesi yhä useammin, kun annat sille mahdollisuuden. Kokeile! Tekee hyvää myös iän tuomille rypyille ja huolen muokkaamille uurteille.

Heittäydy

Joskus pitää ottaa riskejä. Mitään ei myöskään voi saavuttaa pelkällä pohtimisella. Kyllä sen sisimmässään tietää, milloin on aika heittäytyä ja antaa palaa. Nauttia siitä mitä eteen kannetaan ja uskaltaa elää.

Jooga

Kiitän koko loppuelämäni rakasta ystävääni siitä, että hän pyysi minua silloin aikoinaan joogastudiolle hänen ensimmäiselle ohjaamalleen tunnille ja sain kokea ensimmäistä kertaa mielen sekä kehon yhteneväisyyden. Sain kokea, miten keskittyminen ja hiljentyminen oman itseni äärellä kasvattaa mua ihmisenä. Joogan kautta opin katsomaan maailmaa uusin silmin. Armollisemmin. Sen lisäksi sain toimivan kehon, jota pystyn ohjaamaan eri suuntiin helpottamaan elämistäni hektisemmässäkin arjessa.

Tennis

Mikä on ihanampaa kuin jakaa harrastus yhdessä kumppaninsa kanssa? Aviomieheni alkoi aikoinaan lämmittelemään nuoruutensa harrastusta ystävänsä kanssa. Itse lenkkeilin ja joogasin. Jossain vaiheessa hän alkoi maanittelemaan mua mukaansa. Omat kokemukset oli jääneet satunnaisiin alfalttikentillä vietettyihin muutamiin tunteihin, vietinhän itse nuoruuteni piikkarit jalassa. Laji kuitenkin kiinnosti, innostuin koittamaan ja sain huomata, että tennis vaatikin taitoa ja treeniä enemmän kuin luulin. Sain siitä uuden sykkeen elämään – kaksikin: aviomiehen kanssa vietetyn laatuajan sekä lajin, jossa riittää haastetta. Kärsivällisyyttä, keskittymistä, rauhoittumista ja hyvää kuntoa. Nappilaji itseni kaltaiselle ikiliikkujalle.

Musiikki ja tanssi

Olen koko elämäni nauttinut rytmeistä, jotka saa kroppani liikkumaan. Pienenä tyttönä kuuntelin Elvistä ja tuijotin myöhemmin Famea tv:stä. Tanssista tuli aikoinaan jopa jonkinlainen palkkatyö muun työn ohella. Vieläkin, silloin tällöin, lähden ystävieni kanssa tanssimaan. Jammailen myös kotona ihan vaan vaikka itsekseni, jos siltä tuntuu. Omistan muutaman luottoystävän, joille musiikki ja tanssi merkitsee samanlaista onnen tunnetta kuin itsellenikin. Yhdessä koettuna riemu moninkertaistuu.

Ravinto

Tämän kaiken lisäksi joudun miettimään ruokavaliotani jonkin verran ehkä tavallista enemmän, sillä olen laktoosi-intolerantikko sekä lähes vuoden ajan nyt keliaakikko. Tämän tekee pikkaisen haastavammaksi vielä se, etten syö punaista lihaa. Lopetin sen jo lapsena, ihan vaan kun ei maistunut mielestäni hyvältä eikä lihan koostumus miellyttänyt. Ehkä osasin jo silloin kuunnella kehoani. Kaikki vihreä tekee keholleni hyvää. Vatsakin tykkää.

Vitamiinit, mineraalit, superfoodit ym.

Käytän joitain vitamiineja ylläpitämään järjestelmäni tasapainoa sekä korvaamaan puuttuvien ja tarpeellisten vitamiinien saannin kuten B12-vitamiini. Huomaan itse kun kroppani kaipaa lisää Beetä. Väsyn, energiataso lopahtaa eikä aivot toimi yhtä kirkkaasti. Silloin syön kuurin omaisesti B-vitamiinin yhdistelmävalmistepurkin.

Koska liikun paljon, on magneesium myös mun listalla. Samoin D ja C vitamiini, Superfoodeista Maca ja Spiruliina ja MSM on mun suosikit. Niitä käytän jaksoittain. C-vitamiinin saan pääosin hedelmistä ja sitruunavedestä, jota juon päivittäin. Sen flavonoidien vuoksi sillä on ruoansulatukseen positiivinen vaikutus, sen antioksidantit taistelee vanhenevaa ihoa vastaan, se kirkastaa mun ihoa ja antaa virkeyttä päivään. Uskon, että se toimii. Saattaa olla, että altistun monessakin asiassa uskomushoidoiksikin väitettyyn vaikutukseen, mutta olenhan todennut, miten joogakin vaikuttaa kokonaisvaltaisesti niin mun mielihyvään, sieluun kuin ruumiiseenkin, niin miksen joisi sitä lasillista aamuisin? Ainakin saan sillä nesteytystä, joka puhdistaa kehoa toksiineista ja ylläpitää mun nestetasaapainoa.

Jokin aika sitten ostin vihdoin 100% Aloe Vera tuotteen suoliston hyvinvointiani parantamaan. Olen lukenut tästä vaikutuksesta jo vuosikausia, kuulin joskus jopa Intiaanienkin juoneen vastaavaa tuotetta lääkinnällisessä tarkoituksessa vatsavaivoihinsa. Luonnostahan kaikki lääkkeetkin on alunperin lähtöisin. Vatsan hyvinvointi vaikuttaa ihmiseen koko vastustuskykyyn hallinnoiden, tuhoten tai ylläpitäen.. ei kai siihen voi satsata liikaa? Myös kolmivuorotyö on omalta osaltaan sekoittamassa vatsani hyvinvointia. Suoliston hyvinvointi tarvitsee myös riittävästi kuitua ja koska olen kuitukiintiössäni miinuksella, olen löytänyt chia siemenet myös osaksi kuidunsaantiani. Niiden koostumus on myös mielenkiintoisen jännä. Chia siemenistä saa kaupan päälle myös mm. proteiinia.

Liikunta

Liikunta on itselleni elämäntapa siinä, missä jollekin taas vastakohtaisesti liikkumattomuus. Nämä on niitä valintoja, joilla on suuri osuus hyvinvointiimme ja heijastuu kokonaisvaltaisesti ympäristöömme. Olen valinnut tämän tien ja aion myös jatkaa tällä tiellä. En oikein muuta osaakaan. Liikunta on halvinta ja hyödyllisintä terapiaa moneen erilaiseen ongelmaan. Lisäksi siitä saa vahvan ja kestävän kehon.

Kauniit asiat

Mä oon aina tykännyt kauniista asioista, jäänyt ihailemaan ja koskettelemaan kohteita, joista sykkii itselleni hyvää oloa tuottavaa energiaa. Tykkään kauniista vaatteista, kengistä ja laukuista. Tykkään kukista, tuoksuista, iäkkäistä ihmisistä, vauvoista, koirista, mystisistä sieluista, kauhuelokuvista, maalaisilmasta, merenrannasta, kuumasta auringosta..  Tykkään myös kirjoittaa.

Maailmassa on paljon kauneutta kun avaa silmänsä!

Kauneus on myös asia, jota jokainen nainen ja miksei mieskin halua itsessään hoitaa. Kauneus säteilee mielestäni syvältä sisimmästä, mutta koskaan ei ulkoinen huoltaminenkaan ole pahaksi. Olen itse erittäin innostunut orgaanisista kauneudenhoitotuotteista. Ei pelkästään siksi, että ne osaltaan vähentävät kemikaalien leviämisen ympäristöön ja kehooni, vaan myös siksi, että tulokset puhuvat puolestaan: ihoni voi hyvin. Sain käytettäväkseni upeita luonnonkosmetiikkasarjojen tuotteita http://www.naturellement.fi/ :lta sekä http://www.supermood.fi/ :lta. Kerron näiden tuloksista teille myöhemmin.

Rakkaus

Ilman rakkautta ei ole mitään!

Joten..

Niin mikä se salaisuus sitten on? Ei ole mitään salaisuutta. Kerron avoimesti mitä teen, mitä syön sekä miten liikun ja urheilen. Jaan mielelläni kokemukseni muiden kanssa. Vastaan kysymyksiin, kerron oppimani ja ojennan auttavan käteni sitä tarvitseville. Ympärilläni olevat ystävät ovat kaikki säteileviä, omalla aidolla tavallaan kauniita persoonia. Tähän kaikkeen kun lisätään vielä seikkailumieltä, ikuista leikkimielisyyttä, huumoria ja taistelutahtoa, niin paketti on kasassa. Välillä olen kiukkuinen, välillä pettynyt tai turhautunutkin. Mutta kun osaa purkaa negatiiviset tunteensa ja päästää irti, kykenee vastaanottamaan ja antamaan tilaa hyvillekin asioille.

Kaikilla meillä on yhtä suuri oikeus hyvään fiilikseen ja isoon hymyyn. Keinot valitsee itse kukin tahollaan. Ja jos haluaa muutosta, pitää tarttua hetkeen ja tehdä itse se täyskäännös. Kuka muu sen muka tekisi puolestasi?

Love, K.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla