Yksinkertainen kuvio

Jokainen yksilö on valintojensa sekä geeniensä summa ja jokainen yksilö vastaa omasta eletystä elämästään juuri niin kuin sen haluamallaan tavallaan elää. Halua peilaa valinnat, joilla joko parannat hyvinvointiasi tai pilaat sen.

On tietysti hyvinkin suositeltavaa vaalia terveellisempiä vaihtoehtoja täydentämään oloaan, mutta jos valinta osuu epäterveellisimpiin vaihtoehtoihin, niin sitten kannettakoon vastuu niiden aiheuttamien oireiluiden kanssa. Hyvin yksinkertainen kuvio mielestäni.

En koskaan ole ymmärtänyt ihmisiä, joiden epikriisipino muutamien päädiagnoosien ja kymmenien liitännäisdiagnoosien kanssa ei ole tuottanut henkilölle itselleen yhtä ja ainoaa tärkeää ilmentymää: vastuuta. Vastuunottoa itsestään ja omasta terveydestään. Vastuun ottaminen itsestään ja omasta terveydestään on nimittäin jokaisen oma velvollisuus. Eihän kukaan voi ajatella niin naiivisti, että yhteiskunta olisi velvollinen kustantamaan ja hoitamaan yksilön omilla valinnoilaan tekemiä typeryyksiä. Joutuuhan sitä vankilaankin rötöstelystä, niistä syistä, jotka Suomen laki lukee vääriksi. Miksiköhän oman terveyden riskeeraamista ei lasketa yhtä vakavaksi ja yhteiskuntaa mädäntäväksi asiaksi?

En tarkoita tällä sitä, että vankilaan tulisi kaikki omaa terveydentilaansa uhkaavat laittaa, vaan unelmoin siitä mahdollisuudesta, että jokainen tajuaisi kansanterveydellisen vastuunsa myös yhteiskunnan näkökulmasta. Vastuu tarkoittaa tässä kontekstissa minimissään sitä, että edes yrittää tehdä kaikkensa parantuakseen tai lievittääkseen oireita, jolloin elämänlaatu paranee eikä terveyskeskuksessa tarvitse juosta harva se viikko vinkumassa lisää lääkettä tai jäädä jälleen sairaslomalle, kun oikeasti olisi itse voinut osaltaan lyhentää toipumisaikaansa.

Peräänkuulutan vastuuta omista valinnoista jokapäiväisessä vaihtoehtoviidakossa. Kivempi on kuulla kanssaihmisten iloisista päällekinpäin näkyvien valintojen tuotoksista kuin kitisevien, aina vastuutaan välttelevien ihmisten voivotusta omasta olostaan. Jotkut vaan ei tajua – sairastaminen maksimoituu kun ei välitä eikä tee niitä oikeita valintoja vaikka keho jo ilmoittaa itsestään.

Sairastaminen maksimoituu kun ei välitä eikä tee niitä oikeita valintoja vaikka keho jo ilmoittaa itsestään

Jos diagnoosina on diabetes, ei se Coca Colaa juomalla tai pullaa syömällä pysy vakaana eikä verensokeriarvot tasaannu vaikka kuinka pumppaat itseesi tuota suuremmoista lääkeainetta nimeltään insuliini. Tai jos ruokatorven jokapäiväinen polttelu häiritsee elämää, miksi juosta hakemaan lounaaksi einesruokia tai mäkkärimättöä? Kaurapuuroa pitäisi ehdottomasti siinä vaiheessa keittää tai vähintään satsata purkilliseen Puhti-kauraa.

Näitä esimerkkejä voisin kertoa pilvin pimein, mutta koska itseäni velvoittaa ammattini vuoksi suuni suppuunlaitto, en avaa lisää esimerkkejä, mutta muistutan, että olen nähnyt paljon elämäänsä pilaavia ihmisiä. Olen kuitenkin sen verran syvemmällä tässä vedessä, että omaan oikeuden puhua kokemuksen sekä ammattitaitoni (koulutukseni ja työvuosieni) rintaäänellä. Ei kukaan meistä ole sen enempää syntymälahjoillaan estynyt sairastumaan tai olemaan sairastumatta, mutta geeniperimä sekä elämäntyyli vaikuttavat suoraan siihen mitä olemme. Geeniperimä on suuri tieteellinen ja tutkittu ala, jonka perusta on lähtöisin jo esi-isiemme ajoilta. Geenit voivat antaa meille erilaisia herkkyyksiä reagoida herkemmin mm. tiettyihin sairauksiin, mutta toisaalta jokaisen yksillölliset geenit tulisi nähdä myös voimavarana kyetä taistelemaan sairauksia vastaan. Ei hiilihydraatit tee jokaiselle samoja solutason muutoksia niin kuin joogakaan ei paranna nivelrikkoa. Oireita voimme toki vähentää tai lisätä jokapäiväisillä valinnoillamme: vatsakipuisen ei varmaankaan kannata ruokkia suolistoaan huonosti imeytyvillä ravinteilla eikä nivelkipuisen kannata lähteä asfaltille juoksemaan. Valintoja, valintoja ja valintoja! Jonkun keho ja sisäelimet vaan nyt sattuu toimimaan aktiivisemmin kuin toisen, joko geeniperimän tai omien valintojen seurauksena.

”YOU’RE BODY IS YOUR TEMPLE”

Viimeaikoina on ollut kovasti keskustelua ravinnosta, ruokasuosituksista ja vaihtoehtohoidoista. Someraivoa ja keskustelua on saanut seurata välillä ihmetyksen ja naurunsekaisin tuntein – löytyy useita eri uskomusten hypettäjää ja uskomuksiaan tyrkyttävää tahoa. Uskomus on kuitenkin aivan eri asia kuin totuus. Olen sitä mieltä, että mikään ei ole sen enempää oikein tai väärin kuin toinenkaan vaihtoehto, jos se tekee hyvää kokonaisvaltaisesti ja pitkällä tähtäimellä. Toki virheelliset väittämät mm. ravintolisien; pulvereiden, öljyjen, ihmetablettien, yms., lääkkeenomaisista parantavista vaikutuksista voi heittää tällä istumalla roskakoriin: yhdenkään länsimaisen lääketieteen diagnoosia, jonka tutkimuksiin, käyttäytymiseen, etenemiseen sekä parannuskeinoihin on käytetty vuosia, ei voida b-vitamiini tmv. tuotteen avulla parantaa! Ravintolisät ovat omalla paikallaan tukemaan kehomme toimintaa, mutta ei niillä valitettavasti paranneta antibioottien, sydänlääkkeiden tai verenohennuslääkkeiden tavoin kyllä kenenkään varsinaista sairautta. Monesti jopa pahennetaan tilannetta tietämättään. Vaatii kymmenien vuosien tutkimuspinta-alan sekä suuren otannan käyttäjistä taustatietoineen, jotta tiedämme oikeasti mitä mikäkin keholle tekee.

Aina kaikki kerrallaan ei välttämättä ole hyvä – välillä pienin askelin eteneminen ja uusiin keinoihin tutustuminen hiljalleen tuottaa parempaa tulosta

Pitää tuntea oma kehonsa ja osata sanoa, mikä toimii ja mikä ei toimi. Oma keho on loppujen lopuksi se oikein lääkäri kertomaan oikean tavan tehdä niitä valintoja. Mielen kanssa on vähän sama asia; ei kaikki löydä koskaan lenkkeilystä sitä terapeuttista vaikutusta mikä joillekin on välttämättömyys jaksaa läpi arjen tai jonkun on vain yksinkertaisesti levättävä ja nukuttava enemmän kuin toisen pysyäkseen terveenä siinä arjessa. Sinä itse tiedät mikä on sinulle parasta ja toivon, että hoivaat kehoasi hellin käsin niin kuin pitelisit käsissäsi pyhää raamattua – you’re body is your temple!

On lukuisia tutkimuksia ja tuhansia tarinoita eri osa-alueiden vaikutuksista meihin. Media syytää kovaa vauhtia uusia herkkuja eteemme ja meidän pitäisi pystyä valitsemaan niistä ne oikeat menettämättä rahojamme ja pahimmillaan terveyttämme. Ei ole tarkoituksenmukaista kuitenkaan syytellä tai parjata erilaisia valintojamme. Kenellekään ei kuulu se, miten sinä valitset hoitosi. Voin olla omaa mieltäni asioista, on ihmisyyden yksi nautinto saada purnata ja punnita muiden tekemisiä, mutta ajatuksen tasolla se ei vahingoita eikä loukkaa tekijän omaa harkintaa ja parhaimmillaan se lisää omaa tiedonmäärää. Tietoa on saatavilla useista eri kanavista niin paljon, että vastuu niiden valintojen tekemisistä tulee kuitenkin ottaa. Jotta materiaalinen, henkinen ja aistillinen maailma kohtaisi, pitää löytää antamisen ja ottamisen välinen balanssi. Aina kaikki kerrallaan ei välttämättä ole hyvä – välillä pienin askelin eteneminen ja uusiin keinoihinn tutustuminen hiljalleen tuottaa parempaa tulosta. Kuuntele itseäsi!

Olen itse hurahtanut orgaanisuuteen. Tykkään olla myrkyttämättä liikaa elinympäristöäni ja mielestäni se on jopa vastuullista toimintaa jälkipolveani ajatellen. Oma valintani mm. kosmetiikan käytössä perustuu taasen pääasiassa kokemuksiini sekä tuloksiin, joita itsessäni näen.

Käytössäni on myös luonnonmukaisia ravintolisiä, probiootteja sekä joitakin superfoodeiksi kutsuttuja tuotteita, näillä pyrin buustaamaan ja täydentämään ravintoaineiden imeytymistä. En siis varsinaisesti parantele näillä mitään ja loppujenlopuksihan saattaa hyvinkin olla, että näillä on omalla kohdallani enemmän lume-vaikutusta kuin varsinaista käyttöliittymääni vaikuttavaa tulosta. Tämäkin perustuu omaan kokemukseeni, enkä tyrkytä tätä tapaa kenellekään. Tämä tie on oma valintani.

Uusimpana villityksenäni on olla ystäväni koulutyön kohde. Haasteet on mun heikkouteni. Kun kollegani kysyi haluanko lähteä mukaan 3kk pesonal training ja ravinto-oppi-ohjelmaan, vastaus oli selkeä: tietenkin! Liikunnan määrää sinällään ei taustaani nähden kauhean paljon lisätty, mutta sen laatua ja tekotapaa parannettiin palvelemaan omia vajaavaisuuksiani ja tähtäimenä on vain ja ainoastaan tiukka sekä toimiva kroppa. Palaan tähän aiheeseen seuraavien tekstieni kanssa. Tänään on viikon päivät kulunut jälleen aloittamastani karkkilakosta ja olen onnellinen, että jouluähkyni on ohi. Salitreenit maistuu paljon paremmalta kuin lanttulaatikko.

Mielettömän kivaa tätä vuotta ja liikunnan sekä osuvien valintojen iloja jatkossakin!

Love, K.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla